Kiinalainen lääketiede

30.04.2021

Kiinalainen lääketiede on monimutkainen kokonaisuus ihmisestä ja kaikkeudesta, käsityksestä miten kaikki vaikuttaa kaikkeen ja miten kaikki lopulta toimivat yhdessä. 

Todelliseen kiinalaisen lääketieteen oivaltamiseen ja ymmärykseen menee vuosia aikaa, vaikka perehtyisi asioihin hyvinkin intensiivisesti ja nenä kirjassa kiinni. Muistan kun oma opettajani aikoinaan kertoi meille opiskelijoille. että menee noin 15 vuotta aikaa kunnes asia alkaa kokonaisuudessaan hahmottua ja silti kukaan ei voi koskaan täysin kaikkea oivaltaa vaikka käyttäisi 100 vuotta aikaa asioiden intensiiviseen tutkimiseen.

Olin itse 25 vuotias kun aloin opiskelemaan kiinalaista lääketiedettä ja olen siitä asti lukenut intohimoisesti päivittäin kirjallisuutta liittyen alaan. Olen hyvin kiitollinen siitä, että olin aika nuori lähtiessäni tälle polulle ja se mahdollisti sen, että minun oli helpompi mullistaa käsityksiäni omasta maailmankuvastani. Koska niin käy kaikille, jotka perehtyvät kiinalaiseen lääketieteeseen syvemmin: oma maailmankuva ja käsitys kaikkeudesta mullistuu ja joudut jumppaamaan aivojasi huolella, monimutkaisten, filosofisten käsitysten oivaltamisessa.

Lisäksi on vielä sotkemassa kiinalaisen lääketieteen koulukunta erot. Olen itse tutkija sieluna perehtynyt useamman koulukunnan näkemykseen ja tämä aikoinaan aiheutti suurta hämmennöstä. Muistan kun kerran aikoinaan tästä avauduin eräälle kiinalaisen lääketieteen opettajalleni ja hän vastasi niin hyvin: ”Valitse se näkemys ja tieto joka resonoi sinussa.”

Lopulta kaikista tärkeintä on itse oivaltaa asioita ja sisäistää asiat omalla tavallaan. Yhtä absoluuttista totuutta ei ole olemassa ja olen myös kiitollinen siitä, että olen saanut perehtyä useampaan näkemykseen ja myös näin oivaltaa asioita ja teorioita. Ei tavallaan ole oikeaa ja väärää. Nykyään kutsun sitä ”yhden totuuden opetukseksi” ja itse en edusta sellaista ollenkaan.

On ollut erittäin kiitollista ja antoisaa, että olen saanut tutustua niin moniin kiinalaisen lääketieteen koulukunnan edustajiin ja olemme yhdessä vaihtaneet omia oivalluksia ja käsityksiä kiinalaisesta lääketieteestä ja tämä on mullistanut koko elämäni.

Muistan ikuisesti, kun opiskelemme aikoinaan Tampereella kiinalaisen lääketieteen opintoja aiheena ”Parantava humanismi”. Espanjalainen opettaja pisti meidät suuressa salissa kiertämään tuolia ympäri ja lopulta pyysi meitä pysähtymään. Hän kysyi ihmisiä kuvailemaan miltä tuoli näyttää ja tietenkin vastaukset olivat erilaisia, riippuen mistä kuvakulmasta tuolia katsoi. Tämän jälkeen opettaja sanoi meille: ”Muistakaa tämä ikuisesti! Kaikessa miten katsotte asioita tai elämää. Ei ole olemassa yhtä absoluuttista totuutta. Vaikka asia on täysin sama, kuvakulma ratkaisee näkemyksen. Näin se on myös kiinalaisessa lääketieteessä. 

Kiinalaisen lääketieteen yksi suuri haaste on myös se, että olemme tottuneet normaalissa näkemyksessä siihen, että on olemassa säännöt ja muutama poikkeus. Kiinalainen lääketiede on tavallaan päinvastoin, on olemassa poikkeukset ja muutama sääntö. Tavallinen johdonmukainen ajattelutapa ei riitä avaamaan kiinalaisen lääketieteen ihmeellistä moninaisuutta. Ja tämä on yksi todella suuri haaste meille länsimaalaisille!

Tämä kiinalaisen lääketieteen blogin kirjoittaminen on minulle kutsumus avaamaan kiinalaisen lääketieteen saloja mahdollisimman yksinkertaisesti, jotta jokainen asiasta kiinnostunut voisi hyödyntää vanhoja nerokkaita viisauksia ja sen filosofista kauneutta omassa elämässään. Aikoinaan kiinalainen lääketiede on syntynyt levittämään tietoa kaikille. Jotta jokaisessa perhekunnassa olisi yksi ihminen, joka voi neuvoa ja hoitaa läheisiään näillä suurilla viisauksilla. Olen itse opikellut kiinalaista lääketiedettä yhteensä 8 vuotta kahdessa pitkässä koulutuksessa ja tämän lisäksi käynyt lukuisia lyhyempia ja pidempiä kursseja aiheen ympärillä. Olen myös opettanut itse kiinalaista lääketiedettä viisi vuotta, ja varsinkin opetustyö on avannut minulle koko kiinalaisen lääketieteen aivan uudella tasolla!

 Sydämellisesti tervetuloa mukaan kiinalaisen lääketieteen ihmeelliseen maailmaan.

 -Mervi Hämäläinen

Superfiilis Helsinki 

www.superfiilis.fi   

www.superfiilishelsinki.fi 
 
Gua sha kauppa   

www.guashakauppa.com

Superfiilis koulu

 www.superfiiliskoulu.com

Superfiilis hoitola

 www.superfiilishoitola.com